Tàrraco a Taula de Tarragona visió cuina antiga mediterrània

VINYUALES: “La tasca de Tàrraco a Taula ens diferencia com a capital del món antic, a l’hora d’explicar la nostra història” 

MOHA: “L’objectiu de l’associació és continuar investigant, per tal de donar valor als productes de la gastronomia tarragonina” 

Aquest vespre s’ha  atorgat el Premi Tàrraco a la defensa i promoció del Patrimoni Mundial Unesco a l’Associació Tàrraco a Taula . L’alcalde de Tarragona,  Rubén Viñuales , ha presidit l’acte que s’ha celebrat a la  Volta del Pallol,  acompanyat del conseller de Patrimoni,  Nacho García  i del president de l’Associació,  Moha Quach  i d’altres representants de entitat i regidors i regidors del consistori. En començar l’acte, l’alcalde ha volgut adreçar unes paraules a l’entitat, deixant evidència que al costat del  Festival Tàrraco Viva  “la tasca de Tàrraco a Taula, de posar de relleu la gastronomia romana a través de la recerca, documentació i el rigor, ens ha diferenciat com a capital del món antic, a l’hora d’explicar la nostra història”.

Per la seva banda, el conseller de Patrimoni, ha volgut destacar que “la tasca d’aquesta entitat també ha captat el públic no especialitzat i ha permès que Tàrraco Vigui en particular i el patrimoni històric en general, arribin a qualsevol ciutadà i ciutadana” . I ha afegit, a la seva glossa, que “la divulgació de la gastronomia romana, ha comportat també una recerca de les fonts antigues, així com de les darreres investigacions al voltant dels productes i tècniques culinàries, que realment ens fa únics com a ciutat historiadora del menjar dels nostres avantpassats”.

Finalment el president de l’entitat,  Moha Quach , que ha rebut el diploma i ha agradeït el reconeixement, ha volgut destacar la tasca realitzada per les persones fundadores i que han estat treballant per l’associació durant els darrers 26 anys. «Ara és feina nostra agafar el relleu i seguir treballant per la investigació, per conèixer d’on venim i poder evolucionar d’una manera respetuosa», ha indicat Quach. El xef ha recalcat també que l’objectiu de la nova junta és treballar perquè  Tàrraco a Taula  tingui activitat durant tot l’any, i pugui ser un ens que vetlli per la gastronomia tarragonina, vinculada sempre a la història, patrimoni i cultura de la ciutat.

Tàrraco a Taula 

Tàrraco a Taula és una associació que duu a terme un treball molt exhaustiu sobre l’estudi i la divulgació de la gastronomia romana a Tàrraco des de l’any 1997. Al llarg d’aquests 26 anys treballant colze a colze amb el Festival Tàrraco Viva per aportar i ampliar coneixements sobre què menjaven i com cuinaven els nostres avantpassats romans. Tàrraco a Taula vol posar a l’abast dels restauradors i la ciutadania els coneixements històrics i científics necessaris per descobrir els orígens de la nostra cuina. Un bagatge que després servirà per evolucionar d’una manera respetuosa i conscient amb el nostre passat. Tot plegat, amb  l’objectiu de reforçar la marca i potencialitat gastronòmica de Tarragona .

L’associació pretén convertir Tàrraco a Taula en un projecte de ciutat transversal. Aglutinarà història, cultura, gastronomia, producte, restauradors i petits productors, així com investigació i divulgació. Per aquest motiu, vol fugir de les jornades puntuals i establir un calendari anual estable dactivitats i programació cultural.

Premi Tàrraco 

Amb motiu de la celebració del  23è aniversari de la Declaració de Patrimoni Mundial del Conjunt arqueològic de Tàrraco , avui 30 de novembre, des de l’any 2016 que s’atorga el premi Tarraco. Aquest vol ser un reconeixement a aquelles accions que hagin permès la conservació, preservació i/o difusió del patrimoni de la ciutat, tant el que fa referència al conjunt històric romà, com la resta de patrimonis universals materials i immaterials reconeguts per la Unesco àmbit de la ciutat de Tarragona.